Home > CARILLON
 
 

CARILLON

UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed

Wat is een carillon?     

Een beiaard, klokkenspel of carillon is een muziekinstrument bestaande uit minstens een reeks van twee octaven klokken in chromatische volgorde gerangschikt en met vuisten en voeten te bespelen  vanaf een stokkenklavier. Dit klavier maakt het eveneens mogelijk genuanceerd, van een fluisterend pianissimo tot een uitbundig fortissimo, te spelen. De toetsen van zo'n klavier zien er optisch hetzelfde uit als bijvoorbeeld bij een piano, alleen liggen ze onderling wat verder van elkaar af en zijn daardoor niet met de vingers te bespelen. Een beiaardklok is uit brons gegoten en zijn boventonen zijn in zodanige harmonische relatie waardoor een scala van harmonische mogelijkheden ontstaat.

onderaanzicht van het carillon in Cuijk

Een klokkenspel is meestal eigendom van de overheid en de beiaardier is in dienst als ambtenaar. De beiaardier is daarmee de laatste overgebleven stadsspeelman. Een beiaardier moet letterlijk 'van alle markten thuis zijn', want hij bespeelt het volksinstrument nummer één.    

  
Deel van de Venlose constructie boven de speelcabine

De programma's van de vele bespelingen moeten met smaak zijn samengesteld en bevatten niet alleen originele composities voor beiaard, maar ook bewerkingen van populaire- en klassieke muziek horen daar altijd bij. Een beiaardier moet ook het automatische speelwerk (speeltrommel) kunnen programmeren, dat ieder kwartier een korte melodie laat horen. Tegenwoordig gebeurt dit vaak met een computerspeelwerk, wat weer hele andere eisen stelt aan een beiaardier. 

Lees meer:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MarcelSiebers.nl © 2004 - 2019, made by WepIT | content by Marcel Siebers